Театралната школа с отлично представяне на ХІІІ Национални ученически театрални празници „Тодор Колев” в град Шумен

На 30 и 31 март в град Шумен се проведоха Националните ученически театрални празници „Тодор Колев". Организатори на изявата са Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата, Община Шумен и ОДК – Шумен.

Тринадесетото издание на театралните празници бе посветено на 162 години от първото българско представление – комедията „Михал" от Сава Доброплодни. Във форума участваха 400 млади артисти от 23 ученически и детски формации от София, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Русе, Нови пазар, село Кочово, Аксаково, Кюстендил, Разград, Търговище, Кубрат и града-домакин.

На трите сцени на Драматично-куклен театър „Васил Друмев" бяха играни 25 постановки. Заедно с многобройната публика спектаклите проследиха „наблюдаващите" (журито) Димитър Димитров – директор на ДТК, режисьорът Съби Събев, доц. Живко Жечев – преподавател в Шуменския университет и театрален критик, Панайот Калудов – художествен ръководител на ДЮТ „БИС" към ОДК – Шумен.

Театралната школа към ОДК – Кюстендил с ръководител Ани Кръстева се представи с пиесата „Съкровището на Силвестър" от Анжел Вагенщайн. С великолепната си игра кюстендилските артисти спечелиха овациите на зрителите в препълнената зала и адмирациите на журито. Макар че фестивалът няма състезателен характер, на творческата среща на ръководителите наблюдателите отличиха спектаклите на Търговище, София и Кюстендил. Кюстендилци получиха отлична оценка за сценична реч и комуникация с публиката на артистите, за режисьорското решение на финалната сцена и на женското присъствие (момичетата пеят, танцуват и влизат в различни образи). Изключително впечатление на журито направи играта на двама кюстендилски артисти – Алекс Георгиев и Кристияна Кръстева.

Кюстендилската театрална школа получи множество покани за гостувания и предложения за съвместни проекти от театрални формации от цялата страна.Администраторкси панел

Парола:
затвори